activiteiten/waarnemen/planetenpad/aarde

Diameter: 4878 kilometer  -  Afstand tot de zon: 57,9 miljoen kilometer  -  Temperatuur: -184o tot +426o Celsius  -  Aantal manen: 0

Mercurius is de kleinste van alle planeten en draait het dichtste bij de zon. Omdat de baan van Mercurius erg lang gerekt is (de afstand tot de zon verschilt van 46 tot 70 miljoen kilometer. De kleine planeet doet over een rondje om de zon (een Mercurius jaar) slechts 88 dagen, je bent dus erg vaak jarig op Mercurius.

Om een keer om zijn as te draaien heeft Mercurius maar liefst 175.97 aardse dagen nodig, toch duurt een etmaal "slechts" 58.65 aardse dagen, dit komt door de snelheid waarmee hij rond de zon draait!

Omdat Mercurius geen atmosfeer heeft kunnen stenen (meteorieten) uit de ruimte direct op het oppervlak van Mercurius te pletter slaan en er zijn dan ook duizenden kraters op Mercurius te vinden.  Ook is er vulkanisme op Mercurius, een groot deel van de planeet ligt onder een dikke laag gestold lava.

In de Romeinse god Mercurius, waarnaar deze planeet genoemd is, was de god van de handel, reizigers en winst, ook was het de boodschapper van de goden en bracht berichten van de goden naar de stervelingen op aarde, die zij in hun dromen ontvingen.

pijl links ZON                                   pijl rechtsVENUS